субота, 28 травня 2016 р.

Година цікавих повідомлень «Через віки з любов’ю»



   24 травня 2016 року в бібліотеці-філії для дорослих м.Новояворівськ до дня слов’янської писемності і культури відбулась година цікавих повідомлень «Через віки з любов’ю».
Бібліотекар Руслана Сайко підготувала інформацію про початок писемності як особливу віху в історії кожного народу та його культури. У глибині тисячоліть і сторіч зазвичай губляться імена творців писемності того чи іншого народу. 
   Під час заходу відвідувачі отримали інформацію про проповідників православ’я Кирила і Мефодія, які створили писемність, здійснили переклад богослужбових книг із грецької мови на слов’янську, поширювали християнське вчення.
   Слов’янська писемність була створена в IX ст., близько 862 року на основі грецької. Брати були православними ченцями, слов’янську абетку створили у грецькому монастирі. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій. Кирило і Мефодій вважаються "батьками" слов'янської абетки. Вони також переклали з грецької мови на слов'янську Євангеліє та Псалтир.
   На захід були запрошені учні Новояворівського ліцею, які продекламували вірші українських поетів рідною та білоруською мовами.

Немає коментарів:

Дописати коментар