вівторок, 22 травня 2018 р.

Казкове читання. Львів

         21 травня  бібліотеку-філію для дорослих м. Новояворівська відвідали організатори проекту «Казкове читання. Львів»: радіоведучі-режисери Сашко і Дарина Балабай, директор Львівської бібліотеки для юнацтва Тетяна Пилипець, щоб подарувати бібліотеці цілий мультимедійний комплект - проектор та великий переносний екран!!! Дарунком стали також фотографії самих радіо ведучих на робочому місці, портрети казкових героїв та книга Григорія Обертайла «Скепсис».
Директор Яворівської РЦБС Марія Марків радо привітала гостей, охарактеризувала роботу бібліотеки. Вона зауважила, що бібліотека в місті не просто заклад, який відвідують читачі, у ній вирує життя, збирається молодь,  діють гуртки, реалізовуються проекти.  Марія Марків щиро подякувала гостям за цінний подарунок.
Секретар міської ради Іванна Попик  розповіла про співпрацю бібліотеки з пластунами та громадськими організаціями.
Організатор акції  Дарина Балабай ознайомила присутніх з змістом проекту, розповіла про аукціон продажу  портретів.
        Провідний бібліотекар Надія Горбань наголосила, що  мультимедійне обладнання було вкрай необхідне бібліотеці, адже тут часто відбуваються різноманітні заходи, семінари, тренінги, громадські слухання і ін.
       Окрасою заходу  стали виступи учасників фольклорної театральної студії «Люстерко», яка діє при бібліотеці. Юні артисти в формі гри дарували радість всім присутнім.
Дякуємо організаторам за позитивний задум та участь у цікавому проекті.



неділю, 20 травня 2018 р.

Гості з Мелітополя

         В рамках проекту «Містки громадської активності» згідно програми національних обмінів бібліотеку-філію для дорослих м. Новояворівська відвідали гості з Мелітополя. Спільно з ТКЯ «Гостинець» у приємній та затишній атмосфері бібліотеки обговорювали набутий досвід роботи. Ми вдячні партнерам за приємну зустріч.

четвер, 17 травня 2018 р.

вівторок, 8 травня 2018 р.

Інформаційно – просвітницька акція «Життя громад Яворівського району в умовах децентралізації»

       В рамках проекту«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) 07 травня 2018 року в смт. Шкло відбулась інформаційно – просвітницьку акцію «Життя громад Яворівського району в умовах децентралізації». 
       Організаторами заходу були: бібліотека-філія для дорослих м. Новояворівська та смт. Шкло в партнерстві з Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини та Яворівською РЦБС.
        Проект реалізується спільно з партнерами: Асоціацією міст України (АМУ), Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX/Україна) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
        Організатори акції протягом однієї години у простій та цікавій формі розповідали жителям міста про процес децентралізації, відповідали на запитання та розповсюджували інформаційні матеріали з коробки, записували цікаві питання, ідеї та побажання жителів. Активним та зацікавленим відвідувачам вручали сумочки проекту ПУЛЬС.
        Під час акції кожен бажаючий мав можливість висловити своє бачення про об’єднання громад в районі та зрозуміти, чому в нашій країні проходить процес децентралізації.

Мистецький проект «Стежками Юрія Липи».

В неділю 6 травня 2018 року бібліотека-філія для дорослих м. Новояворівська спільно з фольклорним театром «Люстерко»   взяла участь у мистецькому проекті «Стежками Юрія Липи». Після пошанування  пам'яті нашого земляка в  с. Бунів, Іваники, Шутова захід продовжили у нашій бібліотеці. Гостями заходу були працівники Благодійного фонду «Призначення» імені Юрія Липи.
Галина Шипка у вступному слові провела невеличкий екскурс життям і творчістю Юрія Липи, охарактеризувала його особистісні якості, як людини, письменника нашого краю, визначного ідеолога українського націоналізму, публіциста, лікаря УПА,  розповіла про важливість вивчення спадщини Івана та Юрія Липи.
 Прикрасили урочистий вечір  виступи учасників фольклорного театру «Люстерко» і пісні «Союзу українок».
 Голова осередку «Союз українок» Романія Торбич наголосила, що Юрій Липа був відомим на всю округу лікарем УПА, розповіла, як він врятував ногу неповнолітньому хлопцеві Степану Малецю, а також зачитала особистий вірш про Юрія «Бувальщина».
Голова ТКЯ «Гостинець» Наталія Косик звернула увагу присутніх на важливість туристичних маршрутів визначними місцями нашого краю.     
Працівниками бібліотеки підготували  виставку-персоналію  «Що на серце лягло» та добірку літератури, присвячену Юрію Липі.





середу, 2 травня 2018 р.

Історичний екскурс «Акт етнічного терору»


29 квітня бібліотека-філія для дорослих та дітей м. Новояворівська провела захід приурочений одній з трагічних сторінок історії українського народу – операції «Вісла».
На захід зібрались жителі міста: учні шкіл, ветерани війни та членкині осередку «Союз українок».
Про правові аспекти масових депортацій українців під час операції «Вісла», історію польсько-українських відносин розповіли бібліотекар Ольга Русакова і голова «Союзу українок» Романія Торбич. Болючими спогадами зі сльозами на очах поділилась Євгенія Сенишина, розповідаючи про найважчі етапи життя переселенців, зокрема своїх батьків. В обговоренні даного питання взяли участь присутні ветерани.
 Вірною супутницею депортованих впродовж усього життя була пісня. Вони передавали у ній відгомін власних думок і почуттів, палкі прагнення до кращого життя, висвітлювали трагедію депортації, полишення рідних сторін, тугу за домівкою, горами, лісами. Отож, Оксана Бурбан і союзянки нагадали про ці тяжкі часи піснями.
Трагічна доля переселенців, які втрачали Батьківщину, близьких, рідну хату, майно донині дзвонами печалі стугонить над світом.