неділя, 25 червня 2017 р.

Прес-реліз: Ініціативна група міста Новояворівська бере участь у всеукраїнському проекті з картування громад
Наше місто стало одним із переможців конкурсу з картування громад. Проект реалізується в межах дворічного проекту «Містки громадської активності», що фінансується Європейським Союзом та впроваджується ВГО «Українська бібліотечна асоціація» у партнерстві з ГО «Центр культурного менеджменту» (Львів), Благодійним фондом «Помагаєм» (Дніпро) та Фондом розвитку інформаційного суспільства (Варшава) у 2016-2018 рр.
Картування – це виявлення проблем міста, сильних і слабких сторін, його потенціалу, а також пошук ресурсів для вирішення питань громади. За допомогою позначок на карті ініціативна група фіксує такі місця, на які треба звернути увагу активних громадян.
Наше місто у проекті представляють Іван Більський ТКЯ «Гостинець», Ірина Куропась АМЕР Яворівщини та  керівник бібліотеки -філії  для дорослих м.Новояворівська Яворівської центральної районної бібліотеки .
«Картування громад – це процес визначення поточного стану громади, до якого залучаються не тільки влада і експерти, але й рядові мешканці. Він дає можливість зробити оцінку ресурсного потенціалу громади, озвучити невирішені питання, спільно виробити ідеї та закласти основи для розвитку міста. Виявлення та мобілізація внутрішніх ресурсів громад є основою для забезпечення сталого розвитку територіальних громад. Якщо ми хочемо досягнути справді глибинних змін, треба впроваджувати відкриті й демократичні процедури розробки й прийняття рішень. Необхідно кожній потенційно об’єднаній територіальній громаді розробити стратегічний план розвитку, мешканці повинні знати куди вони ідуть, адже дорога у невідомість завжди породжує страх і недовіру. Ці стратегічні плани мають базуватися на аналізі і дослідженні наявних ресурсів та потенціалу, адже кожна громада володіє своїми унікальними ресурсами і необхідно навчити правильно ними розпоряджатися для ефективного і сталого розвитку. Навіть добровільне об'єднання повинно базуватися на економічній доцільності та ефективній  самоврядності громад.
Бібліотеки повинні стати платформою (ресурсним центром) де влада, громада і бізнес обговорюватимуть проблеми, та шукатимуть шляхи їх вирішення. Залучення громадян до процесу прийняття рішень є запорукою розвитку місцевих демократій та сталого розвитку міста та громади”- наголосив Іван Більський.

Немає коментарів:

Дописати коментар