неділя, 25 червня 2017 р.

Вулична акція «Реформа йде до людей»

В рамках проекту«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) 23 червня 2017 року бібліотека-філія для дорослих м. Новояворівська в партнерстві з Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини провела вуличну акцію «Реформа йде до людей».
 Проект реалізується спільно з партнерами: Асоціацією міст України (АМУ), Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX/Україна) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
На центральній площі міста зібралися представники громадських організацій, волонтери, студенти, пересічні громадяни. Увагу перехожих привертав банер «МОЯ ГРОМАДА - МІЙ ДОБРОБУТ»
 На захід були запрошені: Ірина Коропась - експерт агенції місцевого економічного розвитку м. Яворова, Олена Шматько - зав. методичним відділом ЛОУМБ, Марія Марків – директор Яворівської РЦБС, Любов Мах – зав. методичним відділом Яворівської РЦБС, жителі міста.
 Організатори вуличної акції  протягом однієї години у простій та цікавій формі розповідали жителям міста про процес децентралізації, відповідали на запитання та розповсюджували інформаційні матеріали з коробки, записували цікаві питання, ідеї та побажання жителів.  Активним та зацікавленим відвідувачам вручали сумочки проекту ПУЛЬС.
Під час акції кожен бажаючий мав можливість висловити своє бачення про об’єднання громад в області та зрозуміти, чому в нашій країні проходить процес децентралізації.

  

Прес-реліз: Ініціативна група міста Новояворівська бере участь у всеукраїнському проекті з картування громад
Наше місто стало одним із переможців конкурсу з картування громад. Проект реалізується в межах дворічного проекту «Містки громадської активності», що фінансується Європейським Союзом та впроваджується ВГО «Українська бібліотечна асоціація» у партнерстві з ГО «Центр культурного менеджменту» (Львів), Благодійним фондом «Помагаєм» (Дніпро) та Фондом розвитку інформаційного суспільства (Варшава) у 2016-2018 рр.
Картування – це виявлення проблем міста, сильних і слабких сторін, його потенціалу, а також пошук ресурсів для вирішення питань громади. За допомогою позначок на карті ініціативна група фіксує такі місця, на які треба звернути увагу активних громадян.
Наше місто у проекті представляють Іван Більський ТКЯ «Гостинець», Ірина Куропась АМЕР Яворівщини та  керівник бібліотеки -філії  для дорослих м.Новояворівська Яворівської центральної районної бібліотеки .
«Картування громад – це процес визначення поточного стану громади, до якого залучаються не тільки влада і експерти, але й рядові мешканці. Він дає можливість зробити оцінку ресурсного потенціалу громади, озвучити невирішені питання, спільно виробити ідеї та закласти основи для розвитку міста. Виявлення та мобілізація внутрішніх ресурсів громад є основою для забезпечення сталого розвитку територіальних громад. Якщо ми хочемо досягнути справді глибинних змін, треба впроваджувати відкриті й демократичні процедури розробки й прийняття рішень. Необхідно кожній потенційно об’єднаній територіальній громаді розробити стратегічний план розвитку, мешканці повинні знати куди вони ідуть, адже дорога у невідомість завжди породжує страх і недовіру. Ці стратегічні плани мають базуватися на аналізі і дослідженні наявних ресурсів та потенціалу, адже кожна громада володіє своїми унікальними ресурсами і необхідно навчити правильно ними розпоряджатися для ефективного і сталого розвитку. Навіть добровільне об'єднання повинно базуватися на економічній доцільності та ефективній  самоврядності громад.
Бібліотеки повинні стати платформою (ресурсним центром) де влада, громада і бізнес обговорюватимуть проблеми, та шукатимуть шляхи їх вирішення. Залучення громадян до процесу прийняття рішень є запорукою розвитку місцевих демократій та сталого розвитку міста та громади”- наголосив Іван Більський.

пʼятниця, 23 червня 2017 р.

Година-реквієм вшанування пам’яті жертв загиблих у Другій світовій війні



         22 червня 2017року на цвинтарі в м. Новояворівськ зібрались представники міської ради, служителі церкви, бібліотекарі, громадські організації, ветерани війни, жителі міста , щоб провести годину-реквієм вшанування пам’яті жертв загиблих у Другій світовій війні.Священик греко-католицької церкви о.Роман відслужив панахиду за всіх Героїв, які поклали свої голови за свободу держави.

          Перед присутніми виступив заступник міського голови Ігор Ярославович Горін, який наголосив, що український народ вшановує світлу пам'ять мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна. Горем і болем вона увірвалась в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю. Наш священний обов’язок – навіки зберегти пам'ять про тих, хто відстояв перемогу в цій жахливій війні. Сьогодні, потерпаючи від кривавої військової агресії на сході країни, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, захищають наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір.
          Голова ГО «Всеукраїнське об’єднання ветеранів” Микола Іванович Торбич розповів про будівництво пам’ятника полеглих у Другій світовій війні. Вже традиційно 22 червня проводиться загальноміське віче. Через велетенський швидкоплин десятиліть прориваються до нас спогади - миттєвості найстрашнішої, найжорстокішої в історії нашого народу війни. Війни не на життя, а на смерть, війни в якій фашизм ніс Україні довічне рабство або повне знищення нації.
Учасники драматичного гуртка ПК «Кристал» продекламували вірші про страшні наслідки Другої світової війни.
          У виконанні осередку «Союз українок» прозвучала пісня «Як ви умирали…»
Хвилиною мовчання вшанували загиблих Другої світової війни та місцевих героїв Небесної Сотні. Біля пам’ятника були запалені свічки і покладені квіти.
На закінчення заходу прозвучав Гімн України.

середа, 7 червня 2017 р.

Районна науково-дослідницька конференція «Андрей Шептицький – це Україна: будівничий, князь, лідер»

7 червня  в приміщенні бібліотеки-філії для дорослих м. Новояворівська відбулась  районна науково-дослідницька конференція «Андрей Шептицький – це Україна: будівничий, князь, лідер».

Організаторами виступили: Громадська Рада «Святий Юр», Центр національного виховання ім. Андрея Шептицького, Всеукраїнська громадська організація «Союз Українок», Яворівська районна державна адміністрація, Яворівська районна рада, Відділ освіти.
Одне з найважливіших завдань конференції організатори вбачали у вшануванні пам’яті і вивченні спадщини великого Митрополита.
Метою конференції було показати багатогранну діяльність Андрея Шептицького, розкрити роль Митрополита у становленні української державності, формувати в учнів розуміння вкладу духовного батька в розбудові української церкви, виховувати національну свідомість молоді, залучити їх до науково-пошукової роботи з актуальних питань духовності та просвітництва в новітній історії України.
У заході активну участь взяли учні 8–10 класів шкіл району. Учасники представили змістовні оригінальні виступи, презентації щодо власного розуміння та сприйняття постаті Митрополита Андрея Шептицького.

  Ця конференція дозволила ще раз осмислити вклад Митрополита у будівництво та розвиток української нації.

пʼятниця, 2 червня 2017 р.

Круглий стіл на тему «Роль бібліотек в процесі децентралізації»



В рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) 31 травня 2017 року у бібліотеці-філії для дорослих м. Новояворівська   відбувся круглий стіл на тему «Роль бібліотек в процесі децентралізації». Проект реалізується спільно з партнерами Асоціацією міст України (АМУ), Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX/Україна) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) і спрямований на формування кола підтримки місцевого самоврядування у громадах, посилення спроможності громад, надання можливостей для їхнього формування та подальшого стабільного розвитку, інформування та залучення громадськості до процесу реформ децентралізації.
На захід були запрошені: Ірина Войцехівська - координатор проекту «Пульс», Наталія Федюк  - радник з питань розвитку місцевого самоврядування м. Львова та Ірина Коропась - експерт агенції місцевого економічного розвитку м. Яворова, Олена Шматько – зав. методичним відділом ЛОУНБ, Володимир Балух – керівник відділу культури і туризму Яворівської РДА, Марія Марків – директор Яворівської РЦБС та представники сільських бібліотек, Ігор Горін – заступник міського голови та Іванна Попик – секретар міської ради, голови сільських рад, вчителі шкіл і ліцею, Леся Більська – директор краєзнавчого музею, Олена Бутко – представник газети «Яворівщина».
 Під час проведення круглого столу  учасники активно обговорювали досягнення створених територіальних громад області і приймали рішення, як провести реформу в ще не створених громадах. Присутні ознайомились з успіхами об’єднаних територіальних громад, взнали про місце бібліотек і інших установ після закінчення децентралізації. Ділились думками щодо територіальної реформи і децентралізації та методами роботи в часі реформ.
  Захід показав, що в кожному  населеному пункті є ініціативні люди, які прагнуть змін, знають проблеми і хочуть допомогти у їх вирішенні. Головне – об’єднати цих людей і разом працювати на розвиток громади.