субота, 11 березня 2017 р.

Вшанування знаменитого ювіляра



      В суботу 11 березня 2017 року громадськість нашого краю вшанувала 85-літній ювілей від дня народження нашого земляка, культурно-просвітницького діяча, самодіяльного композитора, організатора хорів «Яворівщина» і «Нова Яворівщина» Романа Михайловича Жеплинського.

     Захід розпочато у церкві свв. апостолів Петра і Павла м. Новояворівська, де священики відслужили Літургію, а пізніше на могилі панахиду. У спільній молитві перед надгробком схилились рідні, колеги, численні шанувальники його таланту. Учасники хору «Нова Яворівщина» і осередку «Союз українок» спільно з родиною і жителями міста виконали улюблені пісні Романа Михайловича.
   У краєзнавчому музеї відбувся урочистий вечір присвячений Роману Михайловичу Жеплинському. На цей захід зібралась численна громада прихильників таланту ювіляра .
Ведуча вечора Наталія Косик у вступному слові охарактеризувала особистісні якості Романа Михайловича Жеплинського, як людини, любителя і шанувальника прекрасного, інженера-хіміка, бандуриста, а також презентувала глядачам життя Романа Жеплинського.
      Голова осередку «Союз українок» Романія Торбич наголосила, що Роман Михайлович був людиною-легендою. Він завжди жив Україною, її минулим, сьогоденням і будучиною. Своєю працею, захопленням, творчістю наближав незалежність держави. Це була харизматична людина, різносторонньо розвинута, освідчена, з багатим внутрішнім світом. Вражала його любов до України, до національних святинь. Він жив, любив, трудився і творив серцем…
На урочистість завітав завідуючий Відділу культури і туризму Володимир Балух , який розповів про співпрацю з ювіляром у хорі «Нова Яворівщина» і про намір створити капелу бандуристів, щоб продовжити розпочату роботу.
      Голова міста Василь Муравель у своєму виступі наголосив, що Роман Михайлович жив і творив у різних епохах. Він робив те, що радувало серце. Залишив вагомий світ в творах, в піснях. Він працював, як конструктор на роботі і на сцені. Наголосив на необхідності продовження роботи Романа Михайловича , вікових традицій рідного народу, вивчення та популяризацію кобзарства, як унікального явища українського мистецтва.
      Прикрасили урочистий вечір пісні «Союзу українок» і народного хору «Нова Яворівщина».
Про нього багато було сказано і від родини. Зокрема Віра Жеплинська говорила, що Роман Михайлович також писав вірші.
    Найбільшим зацікавленням для гостей було демонстрування українського весілля, яке розробив Роман Жеплинський.
     Захід став гідним пам’яті великого митця.

Немає коментарів:

Дописати коментар